• : (+91) 888-466-0444
  • |
  • : Mon - Sat | : 9:00 AM - 6:00 PM IST
Niranal products ultra filtration water filter

OUR PRODUCTS

ULTRA FILTRATION WATER FILTER


ULTRA FILTRATION WATER FILTER
nirnal portable ultra filtration water filter


1. The portable UF Filter designed for tap water filtering out sediment particles (Eg, Dirt and Sand etc.) water bone microorganism and harmful organic substances.

2.The replace period of the said filter is 2-5 Years. However, it can be changed according to the is using environment such as Intake water quality, pressure and etc.

1. Model Name: UF water filter

2. Price per unit: Rs.1999/-

3. Liters: 15,000 - 20,000 Liters Liters

(Excluding Courier and Tax)

# Advantages How to use
1 Removes Bacteria upto 99.9℅ Gently wash the filter housing and filter candle before using.
2 Clean Water Connect the filter inlet pipe to the tap (which is connected to the overhead tank)
3 Removes almost complete turbidity & clear water is produced. The filter outlet pipe is placed into the container or storage tank/vessel.
4 No electricity needed and no chemicals added. The water flow is shown in the schematic diagram.
5 Provision to remove organic substance or colouring material if they are present in the feed.
6 Shelf life of membrane 2-5 years.
7 Almost maintenance free, expect occasional cleaning of suspended solids deposited on filter surface which doesn't take more than 2-3 minutes time.
8 Device works between hydrostatic heads 5 psi (g) to 35 psi (g).
# Frequently Asked Question
1 Question: How do i use NirNal UF tap filter?What is NIRNALTM ULTRA-FILTER(UF) UNIT/ ASSEMBLY ?
Answer:NIRNALTM UF is a Unique, HI-tech but very user-friendly domestic water purifier. It is an affordable alternative to purify water. Which removes bacteria, virus and complete turbidity to produce crystal clear water.
2 Question: On what principal does it work?
Answer: It works on the ultra filtration membrane technology which removes Bacteria, virus, turbidity & foul odor from water.
3 Question: How does it work?
Answer: It has two-stage filtration.
Stage-1: Activated Carbon to remove odour and colour.
Stage-2: Ultra filtration with 0.01 micron membrane which removes all Suspended solids, bacteria and viruses.
4 Question: Does it require electricity?
Answer: No. NIRNALTM UF works without electricity. It is a 0.01-micron ultra filtration, and it only requires water hydrostatic pressure between 5psi to 35psi. (Water head should be minimum 8 feet above water purifier).
5 Question:Is it a very complicated system?
Answer: In fact it is a most simple water purifier you have ever used.
6 Question: Why is it better than UV system?
Answer: UV is ultra violet light which covers a specific wavelength of light spectrum, and it is about 85-87% effective at its absolute best level of performance when new, with a steady and measurable decline over the time. It never kills bacteria but just inactivate them. Effectiveness depends on parameters like lamp capacity, rate of flow, wave length etc. it is electricity dependent and expensive. It needs costly maintenance contracts.
7 Question: What is the difference between RO system and NIRNALTM ULTRA-FILTER?
Answer: RO removes even the finest radicals / ions making water dead. The minerals in the water, which are useful, are filtered out unlike NIRNAL ULTRA-FILTER. Very high initial capital cost. It has high capacity pump leading to high running cost. 60-70% input water is wasted. Frequent replacement requirement of expensive cartridges. High AMC charged by the supplier.
8 Question: What is the life of NIRNALTM UF?
Answer: Life of membrane is approx 3-5 years. It only requires occasional surface cleaning with wet, soft cloth. Membrane can be replaced at home very easily; it makes NIRNALTM UF maintenance free water purifier.
9 Question: Does it purify salty water?
Answer: No it does not purify salty water.
10 Question: Where it can be used?
Answer: It can be used at every place where there is a requirement of pure water. It can be used at hospital, homes, schools, offices etc.
Note:

1.1 Initially, allow the first 4-5 liters of water to flow out of the filter.

1.2 When the flow of the water is reduce or the filter is clogged, just use running tap water and wipe the surface of the membrane softly using a foam / cloth. This will remove superfine solids deposited on the membrane which you would have been otherwise drinking.

Ensure that

a) Don’t use the brush or sharp material to wipe, it may damage the membrane

b) The membrane is not pressed too hard

c) While putting the bowl cover back, ensure that the O ring is placed in the groove provided on top inside of bowl bottom.